Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Az orvostudomány kritikája

2009.09.17

A kritikus szemlélelet a nyugati orvostudománnyal szemben egyre növekszik.

A magasfokú technikai színvonalon működő nagy felkészültséggel rendelkező országokban az orvostudományokra szánt hatalmas kiadások ,tudományos erőfeszítések ellenére a lakosság egészségi állapot aggasztóan rossz .

Jelentős a funkcionális panaszok aránya .Embertársaink kétharmada nem érzi jól magát .Bizonytalan panaszaik vannak :rosszullét , ingerlékenység , alvászavar ,kimerült -ség ,szédülés ,időjárási érzékenység , fejfájás ,migrén stb .Csupán a hátfájás mint szindróma minden hetedik táppén- zes igazoláson szerepel.Az ilyen panaszokkal rendelkező betegeknek csak a kis részénél lehet értékelhető leletet találni, azaz nyugati értelemben vett konkrét diagnózist megállapítani .

Mi történik azokkal a betegekkel ,akiknek hitelt érdemlő a panaszuk ,de nem "valódi" betegek ,hanem csupán "állapotzavaruk " van ? Mindenesetre a polgárok több mint a fele úgy távozik orvosától ,hogy panaszát nem érté- kelték és nem kezelték .

A másik nyomasztó gond ,hogy polgárok 20 %-a krónikus betegségen szenved .Ők ugyan "elismert betegek " de a nyugati medicina közreműködésével csak betegségük enyhülését tapasztalják .Jellemző példái ennek a reumások ,asztmások ,hipertóniások ,cukorbetegek és a rohamosan növekvő számú allergiások .Számos megfejt-hetetlen betegségben szenvedő embertársunk küzd az anonim kórjával .

Kép

A kauzális analízis

A nyugati orvostudomány évszázadok óta következetesen olyan tudományos módszerhez kötődik ,amelyet a természettudománytól vett át ,ez a kauzális (oksági )analí- zis .Ennek a kulcsszava a "mérhetőség":vagyis nem a beteg állapota hanem a lelet áll a középpontban .Ez a szerveket a előtérbe állító szemléletet alakított ki ,ami a pa -talógiás állapot igazolásához minél több konkrét adatot igényel .Azoknak a betegeknek ,akiknek a vérképe nem kó -ros ,nem tudnak röntgen ,vagy CT által igazolt elváltozást felmutatni ,vagy csupán idegességről ,ingerlékenységről ,lehangoltságról ,depresszióról ,hőérzékenységtől ,kon- centrációs zavarokról ,fájdalmakról ,gyenge ellenállóké- pességről panaszkodnak ,ebben a rendszerben nincs helyük.

A kínai diagnózis

A kínai orvos figyelembe veszi a beteg környezetét ,a táplálkozási viszonyait a szociális állapotát ,az emocionális státusát .Mindent megfigyel ami hozzáférhető,az embert egészében értékeli ,észleli a teste és a pszichéje közötti diszharmóniát ,amelyt a nyugati orvostudomány régóta nem vesz figyelembe.A kínai orvos vizsgálja a pulzust ,a nyelvet ,az arcot ,az  energetikai állapotot (jin -jang rendszer  viszonyának alapján ),az öt elem átalakulásának a fázisait ,a szervórának megfelelő állapotokat,a testnedveket ,a legfontosabb meridiánokat és a hozzájuk tartozó funkcióköröket .

Példaként bemutatom ,hogyan osztályozza a kínai gyógyászat a hat éghajlati tényezőt és a hozzájuk tartozó tüneteket és betegségeket ,a meridiánokkal együtt :ábra

Kép

Ez az európai ember számára nehezen elsajátítható rend szer illusztrálja a sajátos kínai gondolkodásmódot és gyó- gyítási filozófiát.

A klinikai tünetek alapján dönti el az orvos természetgyógyász ,hogy  a szél (első ábra ),a méreg hatása érvényesült e a betegnél.A szél káros hatása a máj funkciókörön érvényesül .Megnyilvánulási formái,tünetei könnyezés ,eldugult orr,fejfájás ,nyakfájás ,köhécselés stb. Ha fokozott a szél hatása akkor a tünetek kiegészülnek ízületi panaszokkal ,lázzal ,görcsökkel ,neuralgiákkal .A szél hatása megjelenése estén választja meg a gyógymó- dot  az orvos .

A következő kép a hideg ,a félelem tünete a vese és a tüdő funkciókörön működik .Tünetei :a fejfájás ,nyakfájás ,diffúz testfájdalom,hideg végtagok .Ha a hatás a test mélyebb rétegeit is érinti akkor hasfájdalmak,hasmenés ,hányás sápadt nyelv a tünete.

A negyedik kép a nedvesség a tépelődés esete ,a lép funkciókört érinti .Tünetei sárga arcszín,nehéz légzés ,nagyfokú fáradtság izzadás ,helyi ízületi panaszok jellemzik.

Az ötödik kép a kánikulát ,a vidámságot fejezi ki .Jelei a kábultság ,a légszomj ,masszív izzadás ,nagyfokú szomjú ság .

 Az utolsó kép a hőség ,a szív funkciókört érinti.Tünetek: fejfájás ,hidegrázás ,köhögés ,száraz nyelv ,mellkasi fájdalom.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.